Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP

Ο Aδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline - TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση ροή του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Χαρακτηριστικά


Αγωγός Φυσικού Αερίου TAPΟ Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP) έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ο αγωγός που θα ανοίξει το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Προσφέρει την πιο σύντομη και άμεση διαδρομή προς τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές και την πιο ανταγωνιστική τιμή προσφοράς φυσικού αερίου. Προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, είναι απαραίτητο αυτός ο ενεργειακός δίαυλος να προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές ευρωπαϊκές αγορές και πολλούς καταναλωτές.

Η Ιταλία, η αγορά προορισμός για τον Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, προσφέρει υψηλή ρευστότητα, ιστορικά ελκυστικές τιμές φυσικού αερίου και εξαιρετικές προοπτικές για τη μεταφορά φυσικού αερίου περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη. Στο σημείο κατάληξής του στη Νότια Ιταλία, ο αγωγός TAP θα συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο της εταιρίας Snam Rete Gas που δραστηριοποιείται στη μεταφορά φυσικού αερίου και θα είναι σε θέση να φτάσει το εικονικό εμπορικό σημείο από το οποίο θα μπορούν να προσεγγιστούν όλοι οι έξοδοι φυσικού αερίου.

Ο αγωγός TAP θα επιτρέψει επίσης στο φυσικό αέριο της Κασπίας να φτάσει τις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Αλβανία, ο TAP δεσμεύεται να υποστηρίξει τη χώρα με την προώθηση της ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, συνδέοντάς την με τα περιφερειακά δίκτυα.

Έχουν, επίσης, συναφθεί αρκετές συμφωνίες με διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και άλλες κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας στον αγωγό TAP τη δυνατότητα να συνδεθεί με σχεδιαζόμενους αγωγούς, όπως τον Αγωγό Ιονίου Αδριατικής και τον Ενεργειακό Δακτύλιο Δυτικών Βαλκανίων. Κατά συνέπεια, η Αλβανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο μπορούν όλοι να επωφεληθούν από το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz.

Είναι σημαντικό ότι ο αγωγός TAP θα μπορέσει να προσφέρει στη Βουλγαρία μια νέα πηγή φυσικού αερίου με τη σύνδεσή του με υφιστάμενες ή προβλεπόμενες υποδομές.

Μεταφορική δυναμικότητα: 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως - bcm/year με δυνατότητα επέκτασης σε 20 bcm/year

Διάμετρος αγωγού: 48 ίντσες (1,2 μέτρα) στο χερσαίο (onshore) τμήμα και 36 ίντσες (0,91 μέτρα) στο υποθαλάσσιο (offshore) τμήμα

Μήκος: 870 χιλιόμετρα συνολικά

-          Ελλάς 550 χλμ.

-          Αλβανία 205 χλμ.

-          Αδριατική Θάλασσα 110 χλμ.

-          Ιταλία 5 χλμ.

Υψομετρικές διαφορές:

-          Υψηλότερο σημείο στα 1800 μέτρα στην Αλβανία

-          Χαμηλότερο σημείο σε βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα

Μέτοχοι:

Axpo   - 42.5%  (Ελβετία)

Statoil - 42.5%  (Νορβηγία)

E.ON   - 15%     (Γερμανία)

 

Οφέλη του TAP για την Ελλάδα


Η ολοκλήρωση του αγωγού TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας και θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της.H Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.


 

Πέραν της μεταφοράς τράνζιτ αερίου προς την δυτική Ευρώπη θα υπάρχει η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων στα Βαλκάνια μέσω διασυνδετηρίων αγωγών. Η αγορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορεί να τροφοδοτείται μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού IGB και τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Ιονίου Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline - IAP).

H δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φ/α μέσω του αγωγού TAP σημαίνει μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της. Συνεπώς, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και της ευρωπαϊκής αγοράς.

Αύξηση απασχόλησης και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία


Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η κατασκευή και η λειτουργία του TAP αναμένεται να δημιουργήσει €310-340 εκατ. Ακαθάριστη Προστιθέμενη Άξια ανά έτος για τουλάχιστον 5 δεκαετίες.

Σε όρους απασχόλησης, η επίδραση ανέρχεται σε 4.300 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο:

-          4.800 θέσεις στην περίπτωση που Ελληνικές εταιρείες αναλάβουν και τις συμβάσεις προμήθειας των σωλήνων

-          8 – 10 χιλ. κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού (2015-18)

Η επίδραση της επένδυσης επικεντρώνεται σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την ύφεση:

-          3/5 της επίπτωσης στην παραγωγή και λίγο λιγότερο από τις μισές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν στις 3 βορειότερες περιφέρειες της χώρας

Πάνω από 60% της δυνητικής επίπτωσης στην προστιθέμενη αξία, 70% στην παραγωγή και 80% στην απασχόληση εξαρτάται από την ικανότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων να μετατρέψουν την εμπειρία τους με τον TAP σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η ολοκλήρωση του έργου δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη δυναμική και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο

επιστροφή